Ποιοί Είμαστε

    Η Ε.Ε.Φ.Ψ. και Ψ/θ δημιουργήθηκε το 2000 από επιστήμονες ψυχολόγους και μη με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού της, ο σκοπός της εταιρείας ...είναι η διάδοση της συγκεκριμένης ψυχολογικής άποψης στον κόσμο, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και εκφράζεται μέχρι σήμερα από τα μέλη της Εταιρείας, μη έχουσα καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη σχετική συνώνυμη ή μη έκφραση, ατομική ή ομαδική, καθώς και η εφαρμογή των αρχών που τη διέπουν στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου...

    Σκοπεύει δηλαδή άμεσα στη δημιουργία νέων βάσεων και προσανατολισμού της επιστήμης της ψυχολογίας καθιστώντας την πιο αποτελεσματική στην προσπάθεια βελτίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου και της κοινωνίας γενικότερα.

  Η άποψη αυτή αποτελεί συνισταμένη αφ΄ ενός μεν της μέχρι σήμερα εμπειρίας της εφαρμοσμένης ψυχολογίας, αφ΄ ετέρου δε των φιλοσοφικών ρευμάτων και σχολών που εμφανίστηκαν στην μοναδική για την εξέλιξη της ανθρώπινης διανόησης κλασσική ελληνική εποχή τα οποία, ξεκινώντας από τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, καταλήγουν στις θέσεις για τη Φύση και τον Άνθρωπο των Στωικών Φιλοσόφων. Πρόκειται γι΄ αυτά τα "φιλοσοφικά ρεύματα" τα οποία, χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο μέχρι τότε τρόπο τον ορθό Λόγο (Λογική), προσπάθησαν να απαντήσουν άμεσα και με σαφήνεια στα θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούσαν πάντα τον άνθρωπο. Ερωτήματα που σχετίζονταν με τη φύση του, την προέλευσή του και τον προορισμό της εμφάνισής του επάνω στη γη.

  Με αυτή την έννοια ...η Εταιρεία αποτελεί ένα "κίνημα", μία προσπάθεια επιστροφής και επανασύνδεσης της επιστήμης της ψυχολογίας με τις "ρίζες" της από τις οποίες προήλθε, όπως άλλωστε και κάθε σύγχρονη επιστήμη. Αποτελεί δηλαδή μία προσπάθεια αναβάπτισης και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τις "φιλοσοφικές ρίζες" του...

  Σε καμία περίπτωση η εν λόγω Εταιρεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί κάποια ιδεολογική ή θρησκευτική αίρεση, ότι κάνει προσηλυτισμό ή ότι προτρέπει την αποκοπή ή την απομάκρυνση πιστών και οπαδών από τη θρησκεία τους ή την ιδεοπολιτική και κοινωνική τους τοποθέτηση.

Στο άρθρο 4 (μέσα για την επίτευξη του σκοπού) αναφέρεται ότι η εταιρεία σκοπεύει...

  1. Να καλύπτει ψυχοθεραπευτικά μεμονωμένα άτομα και, παράλληλα, ανεξάρτητα ή συνεργαζόμενη με διάφορους θεσμοθετημένους κοινωνικούς φορείς (Ο.Τ.Α., Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου), να οργανώνει ομαδικά εκπαιδευτικά-ψυχοθεραπευτικά Σεμινάρια Αυτογνωσίας. Αυτά απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν μέσω των αρχών της Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας (Φ.Ψ. & Ψ/θ), όπως αυτές εκφράζονται από την εν λόγω Εταιρεία, το επίπεδο της ουσιαστικής (εσωτερικής) τους ζωής και, κατά συνέπεια, και αυτό της κοινωνικής τους, όχι με μία εξωτερική (πρόχειρη, συμπτωματική) αντιμετώπιση και ταχτοποίηση των προβληματικών τους λειτουργιών και λανθασμένων αντιδράσεων αλλά με μία εσωτερική, σε επίπεδο αιτίων.

  2. Να εκπαιδεύει ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοιν. λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, κ.α.) αλλά και μη ειδικούς που ενδιαφέρονται για τις αρχές και τις μεθόδους εργασίας της συγκεκριμένης ψυχολογικής άποψης, προκειμένου αυτοί να καταστούν όταν χρειαστεί ικανοί να εκφράσουν και να μεταφέρουν τις εκπαιδευτικές-ψυχοθεραπευτικές αρχές της Φ.Ψ. & Ψ/θ τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

  3. Να εκδίδει επιστημονικά περιοδικά ή άλλα έντυπα και να χρησιμοποιεί κάθε μορφής Μ.Μ.Ε. στοχεύοντας πάντα άμεσα ή έμμεσα στη διάδοση των θέσεων και των σκοπών της Φ.Ψ. & Ψ/θ και στη βελτίωση της ποιότητας της εσωτερικής (ουσιαστικής) ζωής του ανθρώπου.

  4. Σε άτομα που έχουν ήδη γνωρίσει μέσω των σεμιναρίων τις αρχές και τους στόχους της εν λόγω Εταιρείας και θέλουν να κρατήσουν μία επαφή με αυτή την άποψη, να τους δίδει την ευκαιρία να το επιτυγχάνουν αυτό συμμετέχοντας ως μέλη της Εταιρείας σε τακτικές μηνιαίες συναντήσεις τύπου. Αυτή την ιδιότητα θα την αποκτούν με αίτησή τους προς την Εταιρεία καταβάλλοντας μία ετήσια συνδρομή.

  5. Να δημιουργεί ελεύθερες τακτικές συναντήσεις ατόμων με τη μορφή φιλοσοφικών καφενείων στις οποίες θα μπορεί ο καθένας που ενδιαφέρεται να συμμετέχει, αφού γίνει μέλος καταβάλλοντας μία ετήσια ή εξαμηνιαία συνδρομή, λαμβάνοντας μέρος σε καθαρά φιλοσοφικές συζητήσεις επί συγκεκριμένων προκαθορισμένων θεμάτων. Η δραστηριότητα αυτή σκοπεύει στην προαγωγή γενικά της φιλοσοφικής σκέψης και αντιμετώπισης των διαφόρων όχι μόνο θεωρητικών αλλά και πρακτικών προβλημάτων που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο στην καθημερινή ζωή του.

  Υπεύθυνος διαχειριστής της εταιρείας καθώς και κάθε άλλης δραστηριότητας (εκδόσεις εντύπων, ομάδων αυτογνωσίας και εκπαίδευση επαγγελματιών στις αρχές της συγκεκριμένης άποψης) είναι το ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Γιώργος Ρίζος, δρ ψυχολογίας Πανεπιστημίου Στρασβούργου.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2107295688, κιν. 693 696 5005

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.