Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Ρίζου με τίτλο:

Ίδε ο Άνθρωπος

eksofilo-ide-o-anthropos

Το παρόν 3ο βιβλίο με τίτλο "Ιδε ο Άνθρωπος" και υπότιτλο "η Τέχνη του Ζην" δεν αποτελεί συνέχεια των δύο πρώτων: («Εισαγωγή στη ψυχολογία του ενιαίου ανθρώπου, Αθήνα 1997 και «Εισαγωγή στη Φιλοσοφική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία», Αθήνα 2002).

Αποτελεί, θα έλεγε κανείς, μία φιλόδοξη προσπάθεια «ολοκληρωμένης» παρουσίασης του αντικειμένου του που είναι το «ζην κατά- και παρά- φύσιν» του ανθρώπου, όπως άλλωστε και των δύο πρώτων -των εισαγωγικών, σύμφωνα πάντα με το πώς το «πλησιάζει», πώς το «βλέπει» και πώς το «ερμηνεύει» ο ίδιος δουλεύοντας σ’ αυτό το αντικείμενο με την ιδιότητα του ψυχολόγου πάνω από τέσσερεις δεκαετίες, μέσα στα πλαίσια του συγκεκριμένου ψυχο-φιλοσοφικού μοντέλου. Ενός μοντέλου του οποίου ο συγγραφέας είναι ένας από τους διαμορφωτές του.

Αντικείμενο, λοιπόν, του παρόντος βιβλίου είναι η Ηθική -ο τρόπος ζωής- του ανθρώπου, όπως εννοείται αυτή η έννοια από τους κλασσικούς φιλοσόφους, ιδιαίτερα από την εποχή του Σωκράτη και μετά. Μία μελέτη του ανθρώπου, ορώμενος αυτός τόσο ως άτομο (μονάδα) όσο και ως μέλος κοινωνίας (συνόλου).

Ποιο συγκεκριμένα, είναι η μελέτη του σκοπού που (…πρέπει να…) έχει ο άνθρωπος στη ζωή του. Και, ακόμα πιο συγκεκριμένα,, είναι η μελέτη της φύσης του, του προορισμού του, της δομής του, της λειτουργίας του, της παθογένεσης και της ψυχοθεραπευτικής αντιμετώπισης αυτής. Είναι, επιπλέον, και η μελέτη του Περιβάλλοντος, αισθητού και μη, στο οποίο γεννιέται και ζει.

Πέρα όμως από τα πιο πάνω, δίδεται εδώ ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη της Επικοινωνίας του με τους άλλους, ανθρώπους και μη, σύμφωνα πάντα μέσα στα πλαίσια του συγκεκριμένου ψυχο-φιλοσοφικού μοντέλου το οποίο έχει διαμορφωθεί και εκφράζεται αποκλειστικά από την Ελληνική Εταιρεία Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - www.psychophil.gr). 

Όλα τα πιο πάνω που φιλοδοξεί να προσφέρει το παρόν βιβλίο, συνιστούν και διαμορφώνουν αυτό που ονομάζεται από τους Στωικούς φιλοσόφους «ζην κατά φύσιν» και στα καθ’ ημάς: αυτογνωσία και αυτοπραγμάτωση

_____

  Στοιχεία του βιβλίου: σελίδες: 539 - τιμή: 25 ευρώ.

 Το βιβλίο το παραλαμβάνει ο ενδιαφερόμενος με το σύστημα της αντικαταβολής από το Ταχυδρομείο της περιοχής του   προσθέτοντας στη τιμή του -για όλη την ελληνική επικράτεια- 3,50 ευρώ για ταχυδρομικά έξοδα.

________ 

 

εκπαιδευτικά μαθήματα στη φιλοσοφική συμβουλευτική

(Η εκπαίδευση στην Τέχνη του Ζην)

Η Ε.Ε Φ.Ψ. & Ψ/θ ανακοινώνει ότι τα εκπαιδευτικά μαθήματα των φιλοσοφικών ψυχολόγων και φιλοσοφικών συμβούλων ψυχικής υγείας (μη ψυχολόγων), τα οποία έχουν διαμορφωθεί και προσφέρονται με τη μορφή σεμιναρίων,θα συνεχιστούν σε ολιγομελείς ομάδες και σε "μαθήματα εξ αποστάσεως" -distance learning) και στη νέα χρονιά 2021-2022.
Αυτά απευθύνονται σε ανθρώπους, ειδικούς και μη, που ενδιαφέρονται όχι μόνο να κάνουν ένα «νοικοκύρεμα» και να βάλουν μια «τάξη» στην ζωή τους (τι θέλουν και τι δεν θέλουν, τι και πού ακριβώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα (αίτιο και σύμπτωμα) τόσο στην ατομική όσο και στην κοινωνική ζωή τους), αλλά και να βοηθήσουν και κάποιους άλλους προς αυτόν το στόχο: στην εκπαίδευση των ανθρώπων στην "Τέχνη του Ζην". Κάτι που για τους Στωικούς φιλοσόφους μόνο η φιλοσοφία μπορεί να προσφέρει...
Ταυτόχρονα, από την προηγούμενη χρονιά έχουν ξεκινήσει και ομάδες αυτογνωσίας για νέους.  
Παρ'όλο που θεωρείται αυτονόητο, θα πρέπει να τονιστεί εδώ σ' αυτή τη περίπτωση το πόσο είναι σημαντική, ιδιαίτερα στις σύγχρονες υλικοκεντρικές (καταναλωτικές και ηδονοθηρικές) κοινωνίες μας με το έντονο και συνεχές άγχος, ανασφάλεια και ανταγωνισμό, η ευαισθητοποίηση, ιδιαίτερα του νέου ανθρώπου-πολίτη, και η απόκτηση της αναγκαίας Δύναμης από τους κλασσικούς φιλοσόφους μας, όχι μόνο για την μελλοντική του επιβίωσή αλλά, κυρίως, στο να γνωρίσει τον εαυτό του και να Ζήσει τη Ζωή του.
  Όλα τα μαθήματα (ομαδικά), καθώς και οι ατομικές συνεδρίες, γίνονται στα γραφεία της εταιρείας μας στο Κολωνάκι, οδός Σίνα 23 & Σκουφά, και από το 2011 γίνονται και "εξ αποστάσεως" για ενδιαφερόμενους που ζουν εκτός Αττικής ή δυσκολεύονται για οποιοδήποτε λόγο να προσέρχονται στο χώρο των μαθημάτων.
 Τα ομαδικά διαρκούν δύο χρόνια-εννεάμηνα (για πτυχιούχους ψυχολόγους και ψυχιάτρους ένα χρόνο) και γίνονται μία ημέρα, ένα τρίωρο/εβδομάδα, και τα εξ αποστάσεως μια ώρα/εβδομάδα).
 Τον πρώτο χρόνο τα εκπ/κά μαθήματα φ. σ. περιλαμβάνουν τη θεωρητική και βιωματική γνώση του μοντέλου της φιλοσοφικής ψυχολογίας και ψ/θεραπείας για τον Άνθρωπο (φύση, δομή, λειτουργία, παθογένεση και ψ/θεραπευτική αντιμετώπιση), όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και εφαρμόζεται από την εταιρεία μας. Στη συνέχεια, στο ίδιο έτος, γίνεται η επεξεργασία θεμελιωδών (διαχρονικών) φιλοσοφικών διλημμάτων και προβληματισμών του ανθρώπου τα οποία αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στον άνθρωπο και διαμορφώνουν χωρίς να το καταλαβαίνει τη ζωή του, όπως τα "Τύχη & Αναγκαιότητα", "Κληρο- νομικότητα & Περιβάλλον", "Επιστήμη & Θρησκεία", "Ύλη & Πνεύμα" κ.α. Στο δεύτερο χρόνο γίνονται βασικά μαθήματα από το χώρο της ακαδημαϊκής ψυχολογίας όπως τα, βασικές αρχές και τεχνικές στη συμβουλευτική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία, μελέτη βασικών θεμάτων κοινωνικής και κλινικής ψυχολογίας και ψυχοπαθολογίας, καθώς και θεμάτων που αναφέρονται στο θέμα της "Τέχνης της Επικοινωνίας", με έμφαση στις απόψεις της Γνωσιακής ψυχολογίας & Ψ/θ, καθώς και της Σχολής του Palo Alto (συστημική προσέγγιση) και του Νευρογλωσσολογικού Προγραμματισμού. Τέλος, συζη- τείται στην ομάδα με τη μορφή εποπτείας, η αντιμετώπιση συγκεκριμένων περι- πτώσεων μέσα στα πλαίσια του εν λόγωψ/θεραπευτικού μοντέλου.
  Με αυτή γενικά την εκπαίδευση στοχεύουμε στο να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος μια όσο το δυνατό πληρέστερη άποψη, γνώση και τοποθέτηση στον χειρισμό όσο το δυνατό περισσότερων "εργαλείων", τόσο από το χώρο και τη μέχρι σήμερα εμπειρία της εφαρμοσμένης ψυχολογίας όσο, κατά κύριο λόγο, και από το συγκεκριμένο ψυχο- φιλοσοφικό μοντέλο, όταν κληθεί να βοηθήσει πέραν του εαυτού του και κάποιον άλλον, στον εντοπισμό και στη ψ/θεραπευτική αλλαγή λανθασμένων νοοτροπιών, απόψεων, θέσεων και τοποθετήσεων στη ζωή του. Ακόμα δε περισσότερο, να τον βοηθήσει στη διατύπωση των σωστών απαντήσεων, δουλεύοντας κατά κύριο λόγο μέσα στα πλαίσια του παρόντος μοντέλου, σε καίρια ερωτήματα που ποτέ δεν απαντήθηκαν ξεκάθαρα, στο- χεύοντας πάντα στο να στηρίξει, να ενισχύσεινα θεραπεύσει...         
  Υπεύθυνος των μαθημάτων φιλοσοφικής συμβουλευτικής, σε ομάδες και εξ αποστά- σεως, είναι ο Γιώργος Ρίζος, δρ ψυχολογίας Πανεπιστημίου Στρασβούργου, ιδρυτικό μέ- λος της εταιρείας.

 Τηλ. Επικοινωνίας: 2107295688, κιν. 693 696 5005

Website: www.psychophil.gr - email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 __________

νέες ομάδες αυτογνωσίας

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ανακοινώνει ότι, εκτός από τα εκπαιδευτικά Μαθήματα των φιλοσοφικών ψυχολόγων και φιλοσοφικών συμβούλων (μη ψυχολόγων) που αναφέρονται πιο πάνω, ξεκινούν κάθε αρχή νέας σαιζόν (Οκτώβρη) αλλά, εάν χρειαστεί, και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και νέες ομάδες αυτογνωσίας καθώς και συμβουλευτική ανθρωπίνων σχέσεων και επικοινωνίας. Αυτές απευθύνονται σε όσους αναζητούν συνειδητάτην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους (σχέση με τον εαυτό, σχέση με τους άλλους).

Οι συνεδρίες διεξάγονται στα γραφεία της στο Κολωνάκι, Σίνα 23 & Σκουφά.

Υπεύθυνος των μαθημάτων είναι ο Γ. Ρίζος, δρ ψυχολογίας Πανεπιστημίου Στρασβούργου.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. επικοινωνίας: 2107295688, κιν. 693 696 5005

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

---------------

 Συμμετοχή σε Συνέδριο

(Μάιος 2010)

Η Ε.Ε.Φ.Ψ. & Ψ/θ συμμετείχε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας που οργάνωσε το Τμήμα Ψυχολογίας του Παν/μίου Κρήτης στο Ρέθυμνο στις 6-9 Μαίου 2010 με την εργασία: "Η Ψυχοθεραπευτική διαδικασία σε ομάδα όπως αυτή εφαρμόζεται από τη φιλοσοφική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία".

__________

Περισσότερα Άρθρα...